İÇİNDEKİLER
Önsöz 5
Şekiller ve Tablolar Listesi 19
Giriş 21
Birinci Bölüm
İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE
İŞLETME BİLİMİNİN KAPSAMI
A. İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE ESASLARI 25
1. İşletmeciliğin Tarihsel Gelişimi 25
2. İşletmeciliğin Esasları 30
B. İŞLETME BİLİMİNİN KONUSU VE KAPSAMI 32
1. İşletme Biliminin Konusu ve Kapsamı 32
2. İşletme Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi 34
Bölüm Özeti 37
İkinci Bölüm
İŞLETMECİLİK VE TEMEL KAVRAMLAR
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK 41
1. İşletme Kavramı 42
2. İşletmecilik Kavramı 45
3. Girişim ve Girişimcilik 45
4. Girişimci ve Yönetici 48
B. İŞLETME EKONOMİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE EKONOMİK SİSTEMLER 49
1. İşletme Ekonomisinde Temel Kavramlar 49
2. Paranın Kısa Tarihçesi 55
3. Ekonomik Sistemler ve Piyasa Çeşitleri 56
3.1. Ekonomik Sistemler 56
3.2. Piyasa Çeşitleri 58
Bölüm Özeti 61
Üçüncü Bölüm
İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE AMAÇLARI
A. İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE ÇEVRESEL BELİRSİZLİK 65
1. İşletmenin Ekonomik Sistem İçindeki Yeri 66
2. İşletmenin Çevresi 69
2.1. İşletme İçi Çevre (Kontrol Edilebilir Çevre) 70
2.2. Mikro Çevre 70
2.3. Makro Çevre 72
2.4. Uluslararası Çevre 73
3. Çevresel Belirsizlik 74
4. İşletmenin Çevre Uyumu 75
5. Küresel Rekabet ve Değişen Pazarlar 76
B. İŞLETMENİN AMAÇLARI 77
1. İşletmenin Amaçları 78
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme 79
1.2. Topluma Hizmet Sunma 80
1.3. Bağımsız Olma 81
1.4. Prestij Sağlama 81
1.5. Ömrünü Sürekli Kılma 81
2. İşletme Kurma Nedenleri 82
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI 83
1. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları 83
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları 85
Bölüm Özeti 86
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI
A. KURULUŞ SÜRECİ 91
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini 91
2. Kuruluş Aşamaları 93
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi 94
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları 96
2.3. Fizibilite Raporu 101
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi 102
2.5. Uygulama ve Denetim 103
2.6. Fizibilite Raporu Örneği 103
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama 107
B. İŞ PLANI 108
Bölüm Özeti 115
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ 119
1. Kuruluş Yeri Kavramı 119
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları 121
3. Kuruluş Yeri Faktörleri 121
4. En Uygun Kuruluş Yeri 126
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 127
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS) 128
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi) 129
8. İş Geliştirme Merkezleri 130
B. KURULUŞ YERİ DEĞERLEME YÖNTEMLERİ 131
1. Faktörlerin Karşılaştırılması Yöntemi 131
2. Maliyet Analizi 133
Bölüm Özeti 137
Altıncı Bölüm
KAPASİTE PLANLAMA VE BÜYÜME
A. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ 141
1. Kapasite Kavramı 141
2. Kapasite Türleri 142
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite 142
2.2. Normal (Pratik) Kapasite 143
2.3. Zorlanmış Kapasite 143
2.4. Gerçek (Fiili) Kapasite 144
2.5. Atıl (Boş) Kapasite 144
3. Kapasite Kullanımı 145
3.1. Kapasite Kullanım Sorunları 146
3.2. Kapasite Kullanımının İyileştirilmesi 148
4. Ölçek ve Optimum Kapasite 150
5. Başabaş Noktası Analizi 152
6. Kapasiteyi Etkileyen Faktörler 153
B. İŞLETMELERDE BÜYÜME 155
1. Yatay ve Dikey Büyüme 155
2. İşletme İçi ve İşletme Dışı Büyüme 156
3. Örgüt Geliştirme 157
4. İşletme Büyümesinde Bisiklet Teorisi 158
5. İşletme Büyümesinde Kartopu Teorisi 159
Bölüm Özeti 160
Yedinci Bölüm
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI VE
İŞLETME BİRLEŞMELERİ
A. HUKUKİ YAPISINA GÖRE İŞLETMELER 165
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı 167
2. Ortaklıklar 168
2.1. Adi Ortaklık 169
2.2. Ticaret Şirketleri 169
2.2.1. Şahıs Şirketleri 170
2.2.1.1. Kollektif Şirket 170
2.2.1.2. Komandit Şirket 171
2.2.2. Sermaye Şirketleri 171
2.2.2.1. Anonim Şirket 172
2.2.2.2. Limited Şirket 173
2.2.2.3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket 173
2.3. Kooperatif 174
3. Franchising 174
B. İŞLETME BİRLEŞMELERİ 175
1. Bağımsızlığın Korunduğu Birlikler 177
1.1. Kartel 177
1.2. Konsorsiyum 178
1.3. Korner 178
1.4. Pool ve Ring 178
2. Bağımsızlığın Kaybedildiği Birlikler 178
2.1. Tröst 178
2.2. Holding 179
2.3. Konsern 179
2.4. Merger 179
Bölüm Özeti 180
Sekizinci Bölüm
BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE
İŞLETME TÜRLERİ
A. BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER 185
1. İşletme Sınıflandırmasının Nedenleri 185
2. Büyüklük Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler 186
2.1. Nicel Ölçütler 187
2.2. Nitel Ölçütler 187
3. Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri 189
3.1. Büyük İşletmeler 193
3.2. Orta Büyüklükte İşletmeler 194
3.3. Küçük İşletmeler 195
3.4. Mikro İşletmeler 195
B. DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER 196
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler 196
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler 197
2.1. Özel Mülkiyet İşletmeleri 198
2.2. Kamu İşletmeleri 198
2.2.1. Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri 198
2.2.2. Döner Sermayeli İşletmeler 199
2.2.3. Yerel Yönetim İşletmeleri 199
2.2.4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri 199
2.3. Karma İşletmeler 200
2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 200
2.5. Çok Uluslu İşletmeler 200
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 201
Bölüm Özeti 203
Dokuzuncu Bölüm
YÖNETİM İŞLEVİ
A. YÖNETİMİN KAPSAMI VE İŞLEVLERİ 209
1. Yönetim Kavramı ve Kapsamı 209
2. Yönetimde Temel Kavramlar 211
3. Yönetimin Fonksiyonları 212
3.1. Planlama Fonksiyonu 212
3.1.1. Planlamanın Aşamaları 214
3.1.2. Plan Türleri 216
3.1.2.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar 216
3.1.2.2. Niteliklerine Göre Planlar 216
3.1.2.3. Sürelerine Göre Planlar 216
3.2. Örgütleme İşlevi 217
3.2.1. Örgüt ve Örgütleme 217
3.2.2. Örgütlemenin Aşamaları 219
3.3. Kadrolama İşlevi 219
3.4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi 221
3.4.1. Koordinasyonun Tanımı ve İlkeleri 221
3.4.2. Koordinasyon Teknikleri 223
3.5. Yöneltme İşlevi 224
3.6. Denetim İşlevi 225
3.6.1. Denetimin Amacı ve Önemi 226
3.6.2. Denetimin Faktörleri ve Etkin Bir Denetim Sürecinin Özellikleri 227
B. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İKY) 228
1. İnsan Kaynakları Planlaması 228
2. İşe Alma ve Eğitim 229
3. İş Analizi ve Performans Değerleme 230
4. İşgören Performansı 231
5. Ödüllendirme ve Ücretlendirme 231
6. İş Güvenliği 234
Bölüm Özeti 235
Onuncu Bölüm
ÜRETİM İŞLEVİ
A. ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROL 239
1. Üretim İşlevi 239
2. Üretimin Dinamik Yapısı 242
3. Üretim Sistemleri 243
3.1. Sürekli Üretim 244
3.1.1. Akış veya Proses Üretimi 244
3.1.2. Kütle Üretimi 244
3.2. Kesikli Üretim 245
3.2.1. Proje Tipi Üretim 245
3.2.2. Parti Üretimi 245
3.2.3. Sipariş Usulü Üretimi 245
4. Üretim Planlaması 246
5. Stok Kontrolü 247
6. Stok Kontrol Yöntemleri 250
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi 250
6.2. Çift Kutu Yöntemi 250
6.3. ABC Yöntemi 250
6.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi 252
6.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi 253
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) VE TOPLAM KALİTE KONTROLÜ (TKK) 254
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı 255
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri 256
3. TKY’nin Sonuçları 257
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar 258
5. Kalite Kontrol Kavramı 259
6. Kalite Kontrolün Amacı 260
7. Toplam Kalite Kontrol (TKK) 260
Bölüm Özeti 262
Onbirinci Bölüm
PAZARLAMA İŞLEVİ
A. PAZARLAMA İŞLEVİ 267
1. Pazarlama Kavramı 267
2. Pazarlama Araştırması 268
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi 271
4. Pazarlamanın Çevresi 272
5. Doğrudan Pazarlama 274
6. Elektronik Ticaret 274
6.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B) 276
6.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C) 277
B. PAZARLAMA KARMASI (BİLEŞENLERİ) 279
1. Ürün 280
2. Fiyat 284
3. Dağıtım Kanalları 286
4. Tutundurma 288
4.1. Reklam 289
4.2. Halkla İlişkiler 292
4.3. Yüz yüze Satış 293
4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon) 295
Bölüm Özeti 297
Onikinci Bölüm
MUHASEBE VE FİNANSMAN İŞLEVİ
A. MUHASEBE İŞLEVİ 303
1. Muhasebe ve Hesap Kavramı 303
2. Muhasebe Türleri 305
3. Muhasebe Belgeleri ve Tutulacak Defterler 305
3.1. Muhasebede Kullanılan Belgeler 305
3.2. Muhasebede Tutulan Defterler 306
4. Mali Tablolar 307
B. FİNANSMAN İŞLEVİ 310
1. Finansman Kavramı ve Önemi 310
2. Finansman İşlevinin Kapsamı ve Amacı 312
3. Finansman Aracı Olarak Sermaye 313
3.1. Parasal Sermaye 314
3.2. Fiziki Sermaye 314
4. Borcun Kaldıraç Etkisi 315
5. Finansal Göstergeler 315
6. Finansman Kaynakları 318
Bölüm Özeti 320
Onüçüncü Bölüm
LOJİSTİK İŞLEVİ VE DİĞER İŞLEVLER
A. LOJİSTİK İŞLEVİ 325
1. Lojistik ve Tedarik Zinciri 326
2. Tedarik Zinciri (TZ) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) 328
3. Lojistik ve Lojistik Yönetimi 329
4. Lojistik İşlemleri 332
5. Lojistik İşlevinin İşletmelerde Yeri ve Önemi 333
6. Lojistik İşlevinin İşletmelere Yararları 336
B. HALKLA İLİŞKİLER VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVLERİ 338
1. Halkla İlişkiler İşlevi 338
2. Ar–Ge İşlevi 340
Bölüm Özeti 342
Ondördüncü Bölüm
İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA
A. İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA 347
1. Performans Kavramı ve İşletme Performansı 347
2. Stratejik Planlama 349
2.1. Strateji ve İlgili Kavramlar 349
2.2. Stratejik Planlama Kavramı 352
2.3. Stratejik Planlama Süreci 353
B. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ 355
C. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ 356
1. İşletme Performansının Belirlenmesi 356
2. İşletme Performansı Ölçeği 356
Bölüm Özeti 363
Kaynakça 365
Kavram Dizini 377 |