Kategoriler
Eser Adı Yazar Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takibi Üyelik İletişim
 
 
   
İşletme Bilgisi ve Yönetimi
(E–Ticaret ¦ Lojistik ¦ İşletme Performansı)
Ekim 2023 / 6. Baskı / 384 Syf.
Fiyatı: 250.00 TL
 
Sepete Ekle
   

Kitap, içerik bakımından iktisadi idari bilimler ile sosyal ve beşeri bilimler programlarındaki işletme bilimi veya genel işletme dersi ile iletişim veya mühendislik fakültelerinin işletme yönetimi derslerinin genel kabul görmüş lisans ders içeriklerine uygun olarak hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra İKMEP müfredatı da göz önünde bulundurularak, ön lisans programlarının beklentilerini de karşılayacak bir eser ortaya konmuştur.

İşletmeciliğin dinamizminin yansıması olarak kitapta lojistik bir işletme işlevi olarak ele alınmış, üretim, stok ve üretim sonrası süreci de kapsayacak şekilde, para, ürün ve bilgi akışının yönetilmesi ile ilgili tüm faaliyetleri kapsayan uygulamaları paylaşılmıştır. Stratejik planlamanın öneminin günden güne artması, artık kamu /özel tüm kuruluşlarda stratejik planlamanın uygulamaya başlanması nedeniyle, kitapta stratejik planlama ele alınmıştır. Ayrıca örgüt performansı konusunda yapılan çalışmaların artışı dikkate alınarak, performans konusuna yer verilmiştir. İşletme performansı konusunda yazar tarafından geliştirilmiş, güncellenmiş ve araştırmacıları tarafından sahada sınanmış, test edilmiş işletme performansı ölçeği araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.

Bologna süreci dikkate alınarak hazırlanan kitapta; iş piyasası temsilcileri, çalışanlar, öğrenciler ve diğer ilgililer, temel konuları uygun bir diziliş ve açıklıkta bulabileceklerdir.

Konu Başlıkları
İşletmecilikte Temel Kavramlar
İşletmecilik ve Girişimcilik
İşletmenin Çevresi ve Amaçları
İşletmelerin Kuruluş Süreci
İş Planı
Kapasite Planlama ve Büyüme
İşletme Birleşmeleri
İşletmelerin Türleri ve KOBİ'ler
Yönetim İşlevi
Üretim İşlevi
Pazarlama İşlevi ve E–Ticaret
Muhasebe ve Finansman İşlevi
Lojistik İşlevi ve Yardımcı İşlevler
İşletme Performansı ve Stratejik Planlama
Barkod: 9789750288197
Yayın Tarihi: Ekim 2023
Baskı Sayısı:  6
Ebat: 13x19
Sayfa Sayısı: 384
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
Önsöz  5
Şekiller ve Tablolar Listesi  19
Giriş  21
Birinci Bölüm
İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE
İŞLETME BİLİMİNİN KAPSAMI
A. İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE ESASLARI  25
1. İşletmeciliğin Tarihsel Gelişimi  25
2. İşletmeciliğin Esasları  30
B. İŞLETME BİLİMİNİN KONUSU VE KAPSAMI  32
1. İşletme Biliminin Konusu ve Kapsamı  32
2. İşletme Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi  34
Bölüm Özeti  37
İkinci Bölüm
İŞLETMECİLİK VE TEMEL KAVRAMLAR
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK  41
1. İşletme Kavramı  42
2. İşletmecilik Kavramı  45
3. Girişim ve Girişimcilik  45
4. Girişimci ve Yönetici  48
B. İŞLETME EKONOMİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE EKONOMİK SİSTEMLER  49
1. İşletme Ekonomisinde Temel Kavramlar  49
2. Paranın Kısa Tarihçesi  55
3. Ekonomik Sistemler ve Piyasa Çeşitleri  56
3.1. Ekonomik Sistemler  56
3.2. Piyasa Çeşitleri  58
Bölüm Özeti  61
Üçüncü Bölüm
İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE AMAÇLARI
A. İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE ÇEVRESEL BELİRSİZLİK  65
1. İşletmenin Ekonomik Sistem İçindeki Yeri  66
2. İşletmenin Çevresi  69
2.1. İşletme İçi Çevre (Kontrol Edilebilir Çevre)  70
2.2. Mikro Çevre  70
2.3. Makro Çevre  72
2.4. Uluslararası Çevre  73
3. Çevresel Belirsizlik  74
4. İşletmenin Çevre Uyumu  75
5. Küresel Rekabet ve Değişen Pazarlar  76
B. İŞLETMENİN AMAÇLARI  77
1. İşletmenin Amaçları  78
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme  79
1.2. Topluma Hizmet Sunma  80
1.3. Bağımsız Olma  81
1.4. Prestij Sağlama  81
1.5. Ömrünü Sürekli Kılma  81
2. İşletme Kurma Nedenleri  82
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI  83
1. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları  83
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları  85
Bölüm Özeti  86
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI
A. KURULUŞ SÜRECİ  91
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini  91
2. Kuruluş Aşamaları  93
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi  94
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları  96
2.3. Fizibilite Raporu  101
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi  102
2.5. Uygulama ve Denetim  103
2.6. Fizibilite Raporu Örneği  103
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama  107
B. İŞ PLANI  108
Bölüm Özeti  115
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ  119
1. Kuruluş Yeri Kavramı  119
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları  121
3. Kuruluş Yeri Faktörleri  121
4. En Uygun Kuruluş Yeri  126
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  127
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)  128
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)  129
8. İş Geliştirme Merkezleri  130
B. KURULUŞ YERİ DEĞERLEME YÖNTEMLERİ  131
1. Faktörlerin Karşılaştırılması Yöntemi  131
2. Maliyet Analizi  133
Bölüm Özeti  137
Altıncı Bölüm
KAPASİTE PLANLAMA VE BÜYÜME
A. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ  141
1. Kapasite Kavramı  141
2. Kapasite Türleri  142
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite  142
2.2. Normal (Pratik) Kapasite  143
2.3. Zorlanmış Kapasite  143
2.4. Gerçek (Fiili) Kapasite  144
2.5. Atıl (Boş) Kapasite  144
3. Kapasite Kullanımı  145
3.1. Kapasite Kullanım Sorunları  146
3.2. Kapasite Kullanımının İyileştirilmesi  148
4. Ölçek ve Optimum Kapasite  150
5. Başabaş Noktası Analizi  152
6. Kapasiteyi Etkileyen Faktörler  153
B. İŞLETMELERDE BÜYÜME  155
1. Yatay ve Dikey Büyüme  155
2. İşletme İçi ve İşletme Dışı Büyüme  156
3. Örgüt Geliştirme  157
4. İşletme Büyümesinde Bisiklet Teorisi  158
5. İşletme Büyümesinde Kartopu Teorisi  159
Bölüm Özeti  160
Yedinci Bölüm
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI VE
İŞLETME BİRLEŞMELERİ
A. HUKUKİ YAPISINA GÖRE İŞLETMELER  165
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı  167
2. Ortaklıklar  168
2.1. Adi Ortaklık  169
2.2. Ticaret Şirketleri  169
2.2.1. Şahıs Şirketleri  170
2.2.1.1. Kollektif Şirket  170
2.2.1.2. Komandit Şirket  171
2.2.2. Sermaye Şirketleri  171
2.2.2.1. Anonim Şirket  172
2.2.2.2. Limited Şirket  173
2.2.2.3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket  173
2.3. Kooperatif  174
3. Franchising  174
B. İŞLETME BİRLEŞMELERİ  175
1. Bağımsızlığın Korunduğu Birlikler  177
1.1. Kartel  177
1.2. Konsorsiyum  178
1.3. Korner  178
1.4. Pool ve Ring  178
2. Bağımsızlığın Kaybedildiği Birlikler  178
2.1. Tröst  178
2.2. Holding  179
2.3. Konsern  179
2.4. Merger  179
Bölüm Özeti  180
Sekizinci Bölüm
BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE
İŞLETME TÜRLERİ
A. BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER  185
1. İşletme Sınıflandırmasının Nedenleri  185
2. Büyüklük Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler  186
2.1. Nicel Ölçütler  187
2.2. Nitel Ölçütler  187
3. Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri  189
3.1. Büyük İşletmeler  193
3.2. Orta Büyüklükte İşletmeler  194
3.3. Küçük İşletmeler  195
3.4. Mikro İşletmeler  195
B. DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER  196
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler  196
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler  197
2.1. Özel Mülkiyet İşletmeleri  198
2.2. Kamu İşletmeleri  198
2.2.1. Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri  198
2.2.2. Döner Sermayeli İşletmeler  199
2.2.3. Yerel Yönetim İşletmeleri  199
2.2.4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri  199
2.3. Karma İşletmeler  200
2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  200
2.5. Çok Uluslu İşletmeler  200
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  201
Bölüm Özeti  203
Dokuzuncu Bölüm
YÖNETİM İŞLEVİ
A. YÖNETİMİN KAPSAMI VE İŞLEVLERİ  209
1. Yönetim Kavramı ve Kapsamı  209
2. Yönetimde Temel Kavramlar  211
3. Yönetimin Fonksiyonları  212
3.1. Planlama Fonksiyonu  212
3.1.1. Planlamanın Aşamaları  214
3.1.2. Plan Türleri  216
3.1.2.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar  216
3.1.2.2. Niteliklerine Göre Planlar  216
3.1.2.3. Sürelerine Göre Planlar  216
3.2. Örgütleme İşlevi  217
3.2.1. Örgüt ve Örgütleme  217
3.2.2. Örgütlemenin Aşamaları  219
3.3. Kadrolama İşlevi  219
3.4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi  221
3.4.1. Koordinasyonun Tanımı ve İlkeleri  221
3.4.2. Koordinasyon Teknikleri  223
3.5. Yöneltme İşlevi  224
3.6. Denetim İşlevi  225
3.6.1. Denetimin Amacı ve Önemi  226
3.6.2. Denetimin Faktörleri ve Etkin Bir Denetim Sürecinin Özellikleri  227
B. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İKY)  228
1. İnsan Kaynakları Planlaması  228
2. İşe Alma ve Eğitim  229
3. İş Analizi ve Performans Değerleme  230
4. İşgören Performansı  231
5. Ödüllendirme ve Ücretlendirme  231
6. İş Güvenliği  234
Bölüm Özeti  235
Onuncu Bölüm
ÜRETİM İŞLEVİ
A. ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROL  239
1. Üretim İşlevi  239
2. Üretimin Dinamik Yapısı  242
3. Üretim Sistemleri  243
3.1. Sürekli Üretim  244
3.1.1. Akış veya Proses Üretimi  244
3.1.2. Kütle Üretimi  244
3.2. Kesikli Üretim  245
3.2.1. Proje Tipi Üretim  245
3.2.2. Parti Üretimi  245
3.2.3. Sipariş Usulü Üretimi  245
4. Üretim Planlaması  246
5. Stok Kontrolü  247
6. Stok Kontrol Yöntemleri  250
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi  250
6.2. Çift Kutu Yöntemi  250
6.3. ABC Yöntemi  250
6.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi  252
6.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi  253
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) VE TOPLAM KALİTE KONTROLÜ (TKK)  254
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı  255
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri  256
3. TKY’nin Sonuçları  257
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar  258
5. Kalite Kontrol Kavramı  259
6. Kalite Kontrolün Amacı  260
7. Toplam Kalite Kontrol (TKK)  260
Bölüm Özeti  262
Onbirinci Bölüm
PAZARLAMA İŞLEVİ
A. PAZARLAMA İŞLEVİ  267
1. Pazarlama Kavramı  267
2. Pazarlama Araştırması  268
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi  271
4. Pazarlamanın Çevresi  272
5. Doğrudan Pazarlama  274
6. Elektronik Ticaret  274
6.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)  276
6.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)  277
B. PAZARLAMA KARMASI (BİLEŞENLERİ)  279
1. Ürün  280
2. Fiyat  284
3. Dağıtım Kanalları  286
4. Tutundurma  288
4.1. Reklam  289
4.2. Halkla İlişkiler  292
4.3. Yüz yüze Satış  293
4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)  295
Bölüm Özeti  297
Onikinci Bölüm
MUHASEBE VE FİNANSMAN İŞLEVİ
A. MUHASEBE İŞLEVİ  303
1. Muhasebe ve Hesap Kavramı  303
2. Muhasebe Türleri  305
3. Muhasebe Belgeleri ve Tutulacak Defterler  305
3.1. Muhasebede Kullanılan Belgeler  305
3.2. Muhasebede Tutulan Defterler  306
4. Mali Tablolar  307
B. FİNANSMAN İŞLEVİ  310
1. Finansman Kavramı ve Önemi  310
2. Finansman İşlevinin Kapsamı ve Amacı  312
3. Finansman Aracı Olarak Sermaye  313
3.1. Parasal Sermaye  314
3.2. Fiziki Sermaye  314
4. Borcun Kaldıraç Etkisi  315
5. Finansal Göstergeler  315
6. Finansman Kaynakları  318
Bölüm Özeti  320
Onüçüncü Bölüm
LOJİSTİK İŞLEVİ VE DİĞER İŞLEVLER
A. LOJİSTİK İŞLEVİ  325
1. Lojistik ve Tedarik Zinciri  326
2. Tedarik Zinciri (TZ) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY)  328
3. Lojistik ve Lojistik Yönetimi  329
4. Lojistik İşlemleri  332
5. Lojistik İşlevinin İşletmelerde Yeri ve Önemi  333
6. Lojistik İşlevinin İşletmelere Yararları  336
B. HALKLA İLİŞKİLER VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVLERİ  338
1. Halkla İlişkiler İşlevi  338
2. Ar–Ge İşlevi  340
Bölüm Özeti  342
Ondördüncü Bölüm
İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA
A. İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA  347
1. Performans Kavramı ve İşletme Performansı  347
2. Stratejik Planlama  349
2.1. Strateji ve İlgili Kavramlar  349
2.2. Stratejik Planlama Kavramı  352
2.3. Stratejik Planlama Süreci  353
B. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ  355
C. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ  356
1. İşletme Performansının Belirlenmesi  356
2. İşletme Performansı Ölçeği  356
Bölüm Özeti  363
Kaynakça  365
Kavram Dizini  377
 


 
Kitap
 
 
Ana Sayfa | Hakkımızda | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Sayfası | Yardım | İletişim
Akademik ve Mesleki Yayınlar

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2024