İÇİNDEKİLER
 İçindekiler 
Önsöz  5 
Şekiller ve Tablolar Listesi  17 
Giriş  19 
Birinci Bölüm 
İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE İŞLETME BİLİMİNİN KAPSAMI 
A. İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE ESASLARI  23 
1. İşletmeciliğin Tarihsel Gelişimi  23 
2. İşletmeciliğin Esasları  29 
B. İŞLETME BİLİMİNİN KONUSU VE KAPSAMI  30 
1. İşletme Biliminin Konusu ve Kapsamı  30 
2. İşletme Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi  33 
Bölüm Özeti  35 
İkinci Bölüm 
İŞLETMECİLİK VE TEMEL KAVRAMLAR 
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK  39 
1. İşletme Kavramı  40 
2. İşletmecilik Kavramı  43 
3. Girişim ve Girişimcilik  43 
4. Girişimci ve Yönetici  46 
B. İŞLETME EKONOMİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE EKONOMİK SİSTEMLER  47 
1. İşletme Ekonomisinde Temel Kavramlar  47 
2. Paranın Kısa Tarihçesi  53 
3. Ekonomik Sistemler ve Piyasa Çeşitleri  54 
3.1. Ekonomik Sistemler  54 
3.2. Piyasa Çeşitleri  56 
Bölüm Özeti  59 
Üçüncü Bölüm 
İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE AMAÇLARI 
A. İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE ÇEVRESEL BELİRSİZLİK  63 
1. İşletmenin Ekonomik Sistem İçindeki Yeri  64 
2. İşletmenin Çevresi  67 
2.1. İşletme İçi Çevre (Kontrol Edilebilir Çevre)  68 
2.2. Mikro Çevre  68 
2.3. Makro Çevre  70 
2.4. Uluslararası Çevre  71 
3. Çevresel Belirsizlik  72 
4. İşletmenin Çevre Uyumu  73 
5. Küresel Rekabet ve Değişen Pazarlar  75 
B. İŞLETMENİN AMAÇLARI  76 
1. İşletmenin Amaçları  76 
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme  77 
1.2. Topluma Hizmet Sunma  78 
1.3. Bağımsız Olma  79 
1.4. Prestij Sağlama  79 
1.5. Ömrünü Sürekli Kılma  80 
2. İşletme Kurma Nedenleri  80 
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI  81 
1. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları  81 
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları  83 
Bölüm Özeti  84 
Dördüncü Bölüm 
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI 
A. KURULUŞ SÜRECİ  89 
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini  89 
2. Kuruluş Aşamaları  91 
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi  92 
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları  94 
2.3. Fizibilite Raporu  99 
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi  101 
2.5. Uygulama ve Denetim  101 
2.6. Fizibilite Raporu Örneği  101 
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama  105 
B. İŞ PLANI  107 
Bölüm Özeti  113 
Beşinci Bölüm 
KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE DEĞERLEME YÖNTEMLERİ 
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ  117 
1. Kuruluş Yeri Kavramı  117 
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları  119 
3. Kuruluş Yeri Faktörleri  119 
4. En Uygun Kuruluş Yeri  124 
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  125 
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)  126 
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)  127 
8. İş Geliştirme Merkezleri  128 
B. KURULUŞ YERİ DEĞERLEME YÖNTEMLERİ  129 
1. Faktörlerin Karşılaştırılması Yöntemi  129 
2. Maliyet Analizi  131 
Bölüm Özeti  135 
Altıncı Bölüm 
KAPASİTE PLANLAMA VE BÜYÜME 
A. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ  139 
1. Kapasite Kavramı  139 
2. Kapasite Türleri  140 
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite  141 
2.2. Normal (Pratik) Kapasite  141 
2.3. Zorlanmış Kapasite  141 
2.4. Gerçek (Fiili) Kapasite  142 
2.5. Atıl (Boş) Kapasite  142 
3. Kapasite Kullanımı  143 
3.1. Kapasite Kullanım Sorunları  144 
3.2. Kapasite Kullanımının İyileştirilmesi  146 
4. Ölçek ve Optimum Kapasite  149 
5. Başabaş Noktası Analizi  151 
6. Kapasiteyi Etkileyen Faktörler  152 
B. İŞLETMELERDE BÜYÜME  154 
1. Yatay ve Dikey Büyüme  155 
2. İşletme İçi ve İşletme Dışı Büyüme  155 
3. Örgüt Geliştirme  157 
4. İşletme Büyümesinde Bisiklet Teorisi  157 
5. İşletme Büyümesinde Kartopu Teorisi  158 
Bölüm Özeti  160 
Yedinci Bölüm 
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI VE İŞLETME BİRLEŞMELERİ 
A. HUKUKİ YAPISINA GÖRE İŞLETMELER  165 
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı  167 
2. Ortaklıklar  168 
2.1. Adi Ortaklık  169 
2.2. Ticaret Şirketleri/Ortaklığı  169 
2.2.1. Şahıs Şirketleri  170 
2.2.1.1. Kollektif Şirket  170 
2.2.1.2. Komandit Şirket  171 
2.2.2. Sermaye Şirketleri  171 
2.2.2.1. Anonim Şirket  172 
2.2.2.2. Limited Şirket  173 
2.2.2.3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket  173 
2.3. Kooperatif  174 
3. Franchising  174 
B. İŞLETME BİRLEŞMELERİ  175 
1. Bağımsızlığın Korunduğu Birlikler  177 
1.1. Kartel  177 
1.2. Konsorsiyum  178 
1.3. Korner  178 
1.4. Pool ve Ring  178 
2. Bağımsızlığın Kaybedildiği Birlikler  178 
2.1. Tröst  179 
2.2. Holding  179 
2.3. Konsern  179 
2.4. Merger  179 
Bölüm Özeti  180 
Sekizinci Bölüm 
BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETME TÜRLERİ 
A. BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER  185 
1. İşletme Sınıflandırmasının Nedenleri  185 
2. Büyüklük Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler  186 
2.1. Nicel Ölçütler  187 
2.2. Nitel Ölçütler  187 
3. Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri  189 
3.1. Büyük İşletmeler  193 
3.2. Orta Büyüklükte İşletmeler  194 
3.3. Küçük İşletmeler  195 
3.4. Mikro İşletmeler  196 
B. DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER  196 
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler  197 
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler  197 
2.1. Özel Mülkiyet İşletmeleri  198 
2.2. Kamu İşletmeleri  198 
2.2.1. Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri  199 
2.2.2. Döner Sermayeli İşletmeler  199 
2.2.3. Yerel Yönetim İşletmeleri  199 
2.2.4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri  199 
2.3. Karma İşletmeler  200 
2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler  200 
2.5. Çok Uluslu İşletmeler  201 
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  201 
Bölüm Özeti  203 
Dokuzuncu Bölüm 
YÖNETİM İŞLEVİ 
A. YÖNETİMİN KAPSAMI VE İŞLEVLERİ  207 
1. Yönetim Kavramı ve Kapsamı  207 
2. Yönetimde Bazı Önemli Kavramlar  209 
3. Yönetimin Fonksiyonları  210 
3.1. Planlama Fonksiyonu  211 
3.1.1. Planlamanın Aşamaları  212 
3.1.2. Plan Türleri  214 
3.1.2.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar  214 
3.1.2.2. Niteliklerine Göre Planlar  214 
3.1.2.3. Sürelerine Göre Planlar  215 
3.2. Örgütleme İşlevi  215 
3.2.1. Örgüt ve Örgütleme  216 
3.2.2. Örgütlemenin Aşamaları  217 
3.3. Kadrolama İşlevi  218 
3.4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi  219 
3.4.1. Koordinasyonun Tanımı ve İlkeleri  219 
3.4.2. Koordinasyon Teknikleri  221 
3.5. Yöneltme İşlevi  222 
3.6. Denetim İşlevi  223 
3.6.1. Denetimin Amacı ve Önemi  224 
3.6.2. Denetimin Faktörleri ve Etkin Bir Denetim Sürecinin Özellikleri  225 
B. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İKY)  226 
1. İnsan Kaynakları Planlaması  226 
2. İşe Alma ve Eğitim  227 
3. İş Analizi ve Performans Değerleme  228 
4. İşgören Performansı  229 
5. Ödüllendirme ve Ücretlendirme  230 
6. İş Güvenliği  233 
Bölüm Özeti  235 
Onuncu Bölüm 
ÜRETİM İŞLEVİ 
A. ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROL  239 
1. Üretim İşlevi  239 
2. Üretimin Dinamik Yapısı  242 
3. Üretim Sistemleri  243 
3.1. Sürekli Üretim  244 
3.1.1. Akış veya Proses Üretimi  244 
3.1.2. Kütle Üretimi  244 
3.2. Kesikli Üretim  245 
3.2.1. Proje Tipi Üretim  245 
3.2.2. Parti Üretimi  245 
3.2.3. Sipariş Usulü Üretimi  245 
4. Üretim Planlaması  246 
5. Stok Kontrolü  248 
6. Stok Kontrol Yöntemleri  250 
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi  250 
6.2. Çift Kutu Yöntemi  250 
6.3. Optimum Raf Yöntemi  251 
6.4. ABC Yöntemi  252 
6.5. Minimum Stok Kontrol Yöntemi  253 
6.6. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi  255 
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) VE TOPLAM KALİTE KONTROLÜ (TKK)  256 
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı  257 
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri  258 
3. TKY’nin Sonuçları  259 
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar  260 
5. Kalite Kontrol Kavramı  261 
6. Kalite Kontrolün Amacı  262 
7. Toplam Kalite Kontrol (TKK)  262 
Bölüm Özeti  264 
Onbirinci Bölüm 
PAZARLAMA İŞLEVİ 
A. PAZARLAMA İŞLEVİ  269 
1. Pazarlama Kavramı  269 
2. Pazarlama Araştırması  270 
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi  273 
4. Pazarlamanın Çevresi  276 
5. Doğrudan Pazarlama  278 
6. Elektronik Ticaret  278 
6.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)  280 
6.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)  281 
7. Pazarlamada Etik ve Tüketici Hakları  283 
B. PAZARLAMA KARMASI (BİLEŞENLERİ)  285 
1. Ürün  286 
2. Fiyat  290 
3. Dağıtım Kanalları  292 
4. Tutundurma  295 
4.1. Reklam  295 
4.2. Halkla İlişkiler  298 
4.3. Yüz yüze Satış  299 
4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)  301 
5. Satış ve Satış Sonrası Hizmetler  302 
Bölüm Özeti  304 
Onikinci Bölüm 
MUHASEBE VE FİNANSMAN İŞLEVİ 
A. MUHASEBE İŞLEVİ  309 
1. Muhasebe ve Hesap Kavramı  309 
2. Muhasebe Türleri  311 
3. Muhasebe Belgeleri ve Tutulacak Defterler  311 
3.1. Muhasebede Kullanılan Belgeler  311 
3.2. Muhasebede Tutulan Defterler  312 
4. Mali Tablolar  313 
B. FİNANSMAN İŞLEVİ  316 
1. Finansman Kavramı ve Önemi  316 
2. Finansman İşlevinin Kapsamı ve Amacı  318 
3. Finansman Aracı Olarak Sermaye  319 
3.1. Parasal Sermaye  320 
3.2. Fiziki Sermaye  320 
4. Borcun Kaldıraç Etkisi  321 
5. Finansal Göstergeler  321 
6. Finansman Kaynakları  324 
Bölüm Özeti  326 
Onüçüncü Bölüm 
LOJİSTİK İŞLEVİ VE DİĞER İŞLEVLER 
A. LOJİSTİK İŞLEVİ  331 
1. Lojistik ve Tedarik Zinciri  332 
2. Tedarik Zinciri (TZ) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY)  334 
3. Lojistik ve Lojistik Yönetimi  336 
4. Lojistik İşlemleri  339 
5. Lojistik İşlevinin İşletmelerde Yeri ve Önemi  340 
6. Lojistik İşlevinin İşletmelere Yararları  343 
B. HALKLA İLİŞKİLER VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVLERİ  346 
1. Halkla İlişkiler İşlevi  346 
2. Ar–Ge İşlevi  347 
Bölüm Özeti  349 
Ondördüncü Bölüm 
İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA 
A. İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA  353 
1. Performans Kavramı ve İşletme Performansı  353 
2. Stratejik Planlama  355 
2.1. Strateji ve İlgili Kavramlar  355 
2.2. Stratejik Planlama Kavramı  358 
2.3. Stratejik Planlama Süreci  359 
B. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ  362 
1. İşletme Performansının Belirlenmesi  362 
2. İşletme Performansı Ölçeği  363 
Bölüm Özeti  369 
Kaynakça  371 
Kavram Dizini  381 
Şekiller ve Tablolar Listesi 
Şekil 2.1. Piyasa Şekilleri  58 
Şekil 3.1. Sistemin İşleyişi  64 
Şekil 3.2. İşletmenin Temel İş Süreci  65 
Şekil 3.3. Ekonomik Sistemin İşleyişi  66 
Şekil 4.1. Yatırım Projesi Aşamaları  96 
Şekil 6.1. Kapasite Türleri  143 
Şekil 6.2. Başabaş Noktası Analizi  151 
Şekil 7.1. İşletmelerin Hukuki Yapısı  166 
Şekil 10.1. Üretim İşleminin Yapısı ve Elemanları  240 
Şekil 10.2. Üretim Süreci (Prosesi)  241 
Şekil 10.3. ABC Stok Kontrol Yöntemi  252 
Şekil 10.4. Minimum Stok Kontrol Yönteminin İşleyişi  254 
Şekil 11.1. Tüketiciler pazarı, Örgütsel Pazarlar, Faktör Pazarı ve Uluslararası Pazar  275 
Şekil 11.2. Kontrol Edilemeyen Çevre Değişkenleri ve Pazarlama Karması  277 
Şekil 11.3. Alternatif Dağıtım Kanalları  293 
Şekil 11.4. Etkilenmede Beş Aşama  296 
Şekil 11.5. Reklam Miktarı–Satış İlişkisi  297 
Şekil 12.1. Örnek Bilanço  314 
Şekil 12.2. Örnek Gelir Tablosu  315 
Şekil 13.1. Lojistik ve TZY Gelişim Süreci  333 
Şekil 13.2. Etkileşimli Tedarik Zinciri  335 
Şekil 13.3. Lojistik Yönetimi  337 
Şekil 13.4. Entegre Lojistik Sistemi  338 
Şekil 14.1. Stratejik Planlama Süreci  360 
Tablo 5.1. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Ağırlıklarına Göre Değerlendirilmesi  130 
Tablo 5.2. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Maliyetlerine Göre Değerlendirilmesi  132 
Tablo 5.3. Girişimcilikte Buzdağı Teorisi  134  |