İÇİNDEKİLER
 İçindekiler 
Önsöz  7 
1. Bölüm 
İşletmenin Temel Kavramları 
1.1. Temel Kavramlar  15 
1.1.1. İnsan Gereksinimleri  15 
1.1.2. İnsan ve Toplum  17 
1.1.3. Ekonomi ve Üretim İlişkisi  18 
1.1.4. Üretim  19 
1.1.5. Üretim Etmenleri  19 
1.1.6. Üretim Etmenlerinin Getirileri  24 
1.1.7. Strateji  27 
1.1.8. Taktik  27 
1.1.9. Plân  28 
1.1.10. Politika  28 
1.1.11. Yöntem  30 
1.1.12. Program  30 
2. BÖLÜM 
İŞLETMENİN AMAÇLARI VE İŞLETMENİN 
EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ 
2.1. İşletmenin Amaçları  31 
2.1.1. İşletmeye Kâr Sağlamak  31 
2.1.2. Topluma Hizmet Etmek  32 
2.1.3. Toplumsal Kâr Sağlamak  32 
2.1.4. Tüketiciye Hizmet Etmek  33 
2.1.5. İşletmenin Varlığını Sürdürmek  33 
2.1.6. İşletmenin Ekonomik Yapı İçindeki Yeri ve Çevreyle İlişkileri  33 
2.1.6.1. İşletmenin Yakın Çevresiyle İlişkiler  34 
2.1.6.2. İşletmenin Ulusal Çevresiyle İlişkiler  36 
2.1.6.3. İşletmenin Bilimsel Çevreyle İlişkileri  38 
2.1.6.4. İşletmenin Uluslararası Çevreyle İlişkisi  40 
3. BÖLÜM 
YÖNETİM VE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI 
3.1. Yönetim  43 
3.2. Yönetim Yaklaşımları  48 
3.2.1. Geleneksel Yönetim Yaklaşımları  49 
3.2.2. Davranışsal Yönetim Yaklaşımları  54 
3.2.3. Modern Yönetim Yaklaşımları  57 
3.2.4. Çağdaş Yönetim Yaklaşımları  65 
4. BÖLÜM 
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI 
4.1. İşletmelerin Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler  75 
4.1.1. İşletmelerin Ekonomik Etkinliklerine Göre Sınıflandırılması  75 
4.1.2. İşletmelerin Çalışma Konularına Göre Sınıflandırılması  76 
4.1.3. İşletmelerin Sermaye Sahipliğine Göre Sınıflandırılması  78 
4.1.4. İşletmelerin Yasalara Göre Sınıflandırılması  80 
4.1.5. İşletmelerin Ekonomik Birleşmelere Göre Sınıflandırılması  83 
4.1.6. İşletmelerin Dünya Ekonomisi Açısından Sınıflandırılması  85 
4.1.7. İşletmelerin Büyüklüklerine Göre Sınıflandırılması  85 
5. BÖLÜM 
İŞLETMELERİN KURULUŞ AŞAMALARI 
BÜYÜKLÜĞÜ VE KAPASİTESİ 
5.1. İşletmenin Kuruluş Aşamaları  87 
5.1.1. İşletme Kurma Kavramının Ortaya Çıkması  87 
5.1.2. Ekonomik Araştırmanın Yapılması  88 
5.1.3. Yasal Araştırmanın Yapılması  91 
5.1.4. Finansal Araştırmanın Yapılması  93 
5.1.5. Teknik Araştırmanın Yapılması  93 
5.1.6. Yatırım Kararının Verilmesi ve Yatırımın Yapılması  93 
5.2. İşletmenin Büyüklüğü ve Kapasitesi  94 
5.2.1. Büyüklüğüne Göre İşletmeler  94 
5.2.2. Büyük ve Küçük İşletmelerin Olumlu ve Olumsuz Yanları  96 
5.2.3. İşletmelerin Büyümesi  97 
5.2.4. Kıvamlı Büyüklükte İşletme  98 
6. BÖLÜM 
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİ VE PLANLAMA İŞLEVİ 
6.1. Yönetim İşlevleri  101 
6.1.1. Plânlama İşlevi  102 
6.1.2. Plân Türleri  102 
7. BÖLÜM 
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN 
ÖRGÜTLEME İŞLEVİ 
7.1. Bölümlere Ayırma  117 
7.2. Yetki ve Sorumluluk Verme  121 
7.3. Örgüt Yapılarının Belirlenmesi  123 
7.4. Örgüt Şemalarının Düzenlenmesi  126 
7.5. İşgören Gereksiniminin Belirlenmesi  128 
7.6. İşgören Seçiminin Yapılması ve İş Görenlerin Eğitilmesi  131 
8. BÖLÜM 
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN YÜRÜTME VE 
UYUMLAŞTIRMA (KOORDİNASYON) İŞLEVİ 
8.1. Yönetimde İletişim  137 
8.2. Yönetimde Önderlik  141 
8.3. Yönetimde Güdüleme  143 
8.4. Uyumlaştırma  147 
9. BÖLÜM 
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN 
DENETLEME VE KARAR VERME İŞLEVİ 
9.1. Denetleme Modelleri  151 
9.2. Denetleme Türleri  152 
9.3. Proje Denetleme Sürecinin Aşamaları  154 
9.4. Karar Verme  156 
9.4.1. Karar Türleri  158 
9.4.2. Karar Alma Süreci  160 
10. BÖLÜM 
İŞLETMENİN ÜRETİM İŞLEVİ 
10.1. Üretim  167 
10.2. Üretim Bölümünün Diğer Bölümlerle İlişkisi  168 
10.3. Üretim Türleri  169 
10.4. Üretim Sistemleri  169 
10.5. Ürün Tasarımı  170 
10.6. Üretim Etkinlikleri  171 
10.7. Kalite Kontrolü  176 
11. BÖLÜM 
PAZARLAMA İŞLEVİ 
11.1. Pazarlamanın İşlevleri  179 
11.2. Stratejik Pazarlama Plânı  182 
12. BÖLÜM 
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 
12.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri  197 
12.2. İnsan Gücünün Plânlanması  198 
12.3. İş Analizinin Yapılması  198 
12.4. İşe Alma  203 
12.5. İşgörenlerin İşe Alıştırılması ve Eğitilmesi  206 
12.6. İşgören Değerlemesi  208 
12.7. Ücret Belirlemesi  212 
13. BÖLÜM 
FİNANSMAN YÖNETİMİ 
13.1. Finans Yöneticisinin Görevleri  219 
13.1.1. Finansal Plânlama ve Denetim Görevi  219 
13.1.2. Fon Sağlama Görevi  220 
13.1.3. Finansal Analiz  224 
13.1.3.1. Finansal Analizde Oranların Kullanılması  225 
13.2. Finansal Piyasalar  232 
14. BÖLÜM 
MUHASEBE VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVİ 
14.1. Muhasebenin İşletmeye Katkıları  237 
14.2. Muhasebe Kayıtlarını Etkileyen İlkeler  237 
14.3. Muhasebe Türleri  239 
14.4. Bilânço Kâr Zarar Hesabı ve Bütçeler  241 
14.5. Araştırma ve Geliştirme İşlevi  248 
14.5.1. Araştırma Çeşitleri  251 
14.5.2. Geliştirme Çeşitleri  252 
14.5.3. Yenilik Yaratma  253 
Kaynaklar  257 
Kavram Dizin  259  |