İÇİNDEKİLER
 İçindekiler   
Önsöz  5 
1. FABRİKA ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TANIM VE KAVRAMLAR  11 
1.1. Genel Tanımlar  11 
1.2. Girişimcilik  17 
1.3. Fizibilite (Yapılabilirlik)  22 
1.4. Piyasa Araştırması  23 
1.5. İşletmelerin Büyümeleri  25 
1.6. İşletmelerin Küçülmeleri  26 
2. ÜRETİM VE ÜRETİM SİSTEMLERİ  27 
2.1. İnsan İhtiyaçları  27 
2.2. Üretim Sistemleri  28 
2.3. Üretim Tipleri  32 
2.3.1. Sürekli (Seri) Üretim  32 
2.3.2. Kesikli (Siparişe Göre) Üretim  35 
2.3.3. Montaj Tipi Üretim  37 
2.3.4. Proje Tipi Üretim  37 
2.3.5. Örnek Üretim  39 
2.3.6. Fason Üretim  39 
2.4. Üretim Faktörlerinin Mülkiyetine Göre İşletmeler  39 
2.3. Organizasyon Şemaları  41 
2.6. Mamul Tasarımı, Geliştirilmesi ve Yenilik Yapma  44 
3. FABRİKA KURULUŞ YERİ SEÇİMİ  47 
3.1. Fabrika Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörler  47 
3.2. Kurulacak Fabrika Yerinin Belirlenmesi  52 
4. ENDÜSTRİYEL İŞLETMELERDE YERLEŞİM DÜZENLEMESİ  55 
4.1. Yerleşim Düzenlemesinin Önemi  55 
4.2. Yerleşim Düzenlemesinin Amaçları  56 
4.3. Yerleşim Düzenlemesini Etkileyen Faktörler  57 
4.3.1. Malzeme Taşıma  58 
4.3.2. Endüstriyel Bina  62 
4.3.3. Üretim Sisteminin Tipi (Mamul Çeşidi ve Miktarı)  64 
4.3.4. İş Akışı  65 
4.3.5. Esneklik  68 
4.3.6. Çalışma Ortamı  69 
4.4. Yerleşim Düzeninin Seçimi  69 
4.4.1. Prosese Göre Yerleşim Düzeni  69 
4.4.2. Mamule Göre Yerleşim Düzeni  70 
4.4.3. Sabit Pozisyonlu Mamule Göre Yerleştirme  72 
4.5. Yerleşim Düzenlemesi Türlerinin Maliyet Yönünden Karşılaştırılması  73 
4.6. Blok (Kareler) Yöntemi İle Yerleşim Düzenlemesi  74 
4.7. Yerleştirme Düzenlemesinde Kullanılan Bir Kontrol Listesi  78 
5. KÜRESELLEŞME, YENİ EKONOMİ VE REKABET  81 
5.1. Küreselleşme  81 
5.2. Yeni Ekonomi  83 
5.3. Rekabet  86 
6. TEKNOLOJİ, TEKNOLOJİ SEÇİMİ VE YABANCI SERMAYE  93 
6.1. Teknoloji  93 
6.2. Küreselleşme ve Teknoloji İlişkisi  96 
6.3. Teknoloji Seçimi  97 
6.4. Yabancı Sermaye  100 
7. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ  105 
7.1. İnsan Kaynakları Kavramı ve Önemi  105 
7.2. Yönetim ve Yönetim İşlevleri  108 
7.3. İnsan Kaynakları Sağlama ve Seçme  111 
7.4. İnsan Kaynakları Yönetim İlkeleri  112 
8. İŞLETME MALİYETLERİ VE FİYAT TEŞEKKÜLÜ  117 
8.1. Üretim Maliyet İlişkileri  117 
8.2. Maliyetlerin Türlerine Göre Sınıflandırılması  118 
8.3. Kâr veya Zararın Bulunması  119 
8.4. Serbest Piyasada Fiyat Teşekkülü  121 
9. İŞLETMELERDE KÂRLILIK, VERİMLİLİK, PRODÜKTİVİTE VE PERFORMANS  123 
9.1. Kârlılık  123 
9.2. Verimlilik  123 
9.3. Prodüktivite  124 
9.4. Performans  125 
10. İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ  127 
10.1. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu Neler Getiriyor?  127 
10.2. Çalışma Ortamı  129 
10.2.1. Hava Koşulları  129 
10.2.2. Aydınlatma  130 
10.2.3. Renk  131 
10.2.4. Gürültü  131 
10.2.5. Titreşim  133 
10.2.6. Kimyasal Madde Bulundurulma ve Kullanımı  134 
10.2.7. Toz ve Parçacıklar  135 
10.2.8. Temizlik  136 
10.2.9. İletişim  137 
10.3. Yangın ve Yangınların Önlenmesi  138 
10.4. Kaza ve Meslek Hastalığı, Nedenleri, Etkileri ve Oluşan Kayıplar  139 
11. STOK YÖNETİMİ  143 
11.1. Stok Kavramı  143 
11.2. Stokların Önemi  143 
11.3. Stokların Sınıflandırılması ve Stok Yönetiminin İşletmeye Sağladığı Yararlar  145 
11.4. Stok Maliyetleri  146 
12. KAPASİTE PLANLAMASI  149 
12.1. Makine Kapasitesi ve Çalışma Süresi  151 
12.2. İnsan Gücü Kapasitesi  152 
12.3. Kapasite Seçimine Etki Eden Faktörler  153 
13. ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÜCRETLENDİRME  155 
13.1. Çalışma Saatleri  155 
13.2. Ücretlendirme  156 
14. İŞ ÖLÇÜMÜ VE STANDART ZAMAN  159 
14.1. İş Ölçümü  161 
14.2. İş Ölçümü Sonuçlarının Kullanıldığı Yerler  163 
15. TAMİR–BAKIM PLANLAMASI  167 
16. ÜRETİM PLANLAMA  169 
17. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ  173 
17.1. Kalite Olgusu ve Toplam Kalite Yönetiminin Öncüleri  173 
17.2. Toplam Kalite Yönetim Anlayışı  177 
17.3. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri;  183 
17.3.1. Üst Yönetimin Liderliği  183 
17.3.2. Süreç Yönetimi  185 
17.3.3. Müşteri Odaklılığı  188 
17.3.4. Herkesin Katılımı ve İletişim  190 
17.3.5. Sürekli Gelişim  192 
17.3.6. Hataları Önlemeye Dönük Yaklaşım  197 
17.3.7. Sürekli Eğitim  198 
17.3.8. Hedeflerle ve Verilerle Yönetim  203 
17.4. Başarının Yedi Aracı  204 
17.4.1. Akış Diyagramları  204 
17.4.2. Kontrol Çizelgeleri  205 
17.4.3. Kontrol Diyagramı  206 
17.4.4. Balık Kılçığı Diyagramları  207 
17.4.5. Pareto Diyagramları  208 
17.4.6. Histogramlar  208 
17.4.7. Serpilme Diyagramları  209 
Yararlanılan Kaynaklar  211 
Kavramlar Dizini  221  |