Kategoriler
Eser Adı Yazar Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takibi Üyelik İletişim
 
 
   
Hizmet Pazarlaması ve Yönetimi
Global ve Yerel Yaklaşım
Ekim 2021 / 4. Baskı / 456 Syf.
Fiyatı: 340.00 TL
 
Sepete Ekle
   

Prof. Dr. Erdoğan Koç 20 yılı aşkın bir süredir üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde hizmet pazarlaması ve yönetimi alanında dersler vermektedir. Yüksek cirolu markaların ürün yöneticiliği deneyimi de bulunan yazar 15 yılı aşkın bir süredir ulusal ve uluslararası şirketlere eğitimler vermekte ve danışmanlık yapmaktadır. Etki değeri yüksek ve saygın uluslararası dergilerde pek çok bilimsel çalışması bulunan yazar aynı zamanda pek çok saygın uluslararası bilimsel dergide editörler kurulu üyeliği ve hakemlik görevlerini de yürütmektedir. Kitap bu deneyimlerin ışığında, Türkiye'de ve dünyada ortaya çıkan teorik ve pratik gelişmeleri ve ihtiyaçlardaki değişimleri göz önünde bulundurarak hazırlanmıştır. Kitapta hizmet pazarlaması stratejleri 1500'den fazla araştırma sonucu ve 1000 civarında ilginç örnekle desteklenerek, uygulama esaslı bir yaklaşımla anlatılmaktadır. Ayrıca, kitabı derslerinde kullanan akademisyenlere özel sunuları da yayınevinden isteyebilirsiniz.

İşletmenin temel amacı müşteri yaratmak ve müşterileri tutmak olduğu için bir isletmenin iki (ve sadece iki) temel fonksiyonu vardır: pazarlama ve inovasyon (yenilikçilik). Pazarlama ve inovasyon (yenilikçilik) sonuç üretir. Diğer fonksiyonların hepsi maliyet üretir." (Peter Drucker)

Hizmet sektörünün milli gelir içindeki payı ülkemizde % 65, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi pek çok ülkede % 70- 80'ler seviyesindedir. Günümüzde hizmet işletmeleri müşteri sofistikasyonunun derinleştiği ve marka kalabalıklığının arttığı pazarlarda rekabet etmek durumundadırlar. Bu rekabet ortamında hizmet pazarlaması ve yönetimini derinlemesine anlamak ve gerekli yenilikleri pazarlama stratejileri ile hayata geçirmek hizmet işletmelerinin rekabet gücü geliştirmesini etkileyen en önemli unsurlardan biri haline gelmiştir.

Araştırma sonuçları göstermektedir ki müşteri memnuniyetindeki %1'lik bir artış yatırım üzerindeki getirinin yaklaşık olarak %12 artmasına neden olmaktadır. Müşteri tatminindeki %1'lik bir artış ise müşteri sadakat oranını %10 artmasına neden olabilmektedir. Araştırmalara göre yeni müşteri kazanmak eskileri muhafaza etmekten 5 kat daha maliyetlidir ve mevcut müşterilerin elde tutulma oranındaki %5'lik bir artış kârın %25 ila %125 artmasına neden olmaktadır.

Konu Başlıkları
Hizmetlere ve Hizmet Pazarlamasına Giriş
Hizmet Sektörünün Gelişimine Etki Eden Faktörler
Hizmetlerin Temel Özellikleri ve Hizmet Pazarlamasının Temel Farklılıkları
Hizmet Pazarlaması Bileşenleri
Hizmet Ürünlerinin Tasarımı ve Yönetimi
Hizmetlerin Fiyatlandırılması
Hizmetlerde Dağıtım
Hizmetlerde Pazarlama İletişimi–Tutundurma
Hizmet Kalitesi
Hizmet Hatası ve Telafisi
Hizmetlerde Fiziksel Kanıtlar
Hizmetlerde Kapasite Yönetimi
Hizmetlerde Süreç
Barkod: 9789750273056
Yayın Tarihi: Ekim 2021
Baskı Sayısı:  4
Ebat: 16x24
Sayfa Sayısı: 456
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz ve Teşekkür  5
Şekiller Listesi  13
Tablolar Listesi  14
Anekdotlar Listesi  17
BÖLÜM 1:
HİZMETLERE VE HİZMET PAZARLAMASINA GİRİŞ
Hizmet Kavramı  23
Hizmetlerin Gelişimi  30
Hizmet Sektörünün Gelişimine Etki Eden Faktörler  34
Hizmetler ve Rekabet  45
Hizmetlerde Rekabet Stratejileri  46
Maliyet Liderliği  47
Düşük Maliyetli Müşterileri Aramak  47
Kişiselleştirilmiş Bir Hizmeti Standartlaştırmak veya Standart Bir Hizmeti Kişiselleştirmek  47
Hizmet Sunumunda İnsan Faktörünün Rolünü Azaltmak  47
Farklılaştırma  48
Odaklanma  48
Hizmet Sektörü Hileleri  49
Değerlendirme Soruları  50
BÖLÜM 2:
HİZMETLERİN ÖZELLİKLERİ VE HİZMET PAZARLAMASININ
TEMEL FARKLILIKLARI
Hizmetlerin Özellikleri  53
Hizmetlerin Soyutluk (Intangibility) Özelliği  53
Hizmetlerde Risk Kavramı  62
Hizmetlerde Risk Algılamasını Azaltmada Kontrol Teorisi  63
Hizmetlerde Soyutluğun Etkisini Azaltmada Kullanılabilecek Stratejiler  70
Hizmetlerin Ayrılmazlık (Inseparability) Özelliği  72
Hizmetlerde Ayrılmazlığın Etkisini Azaltmada Kullanılabilecek Stratejiler  74
Hizmetlerin Heterojenlik (Heterogeneity) Özelliği  75
Hizmetlerde Heterojenliğin Etkisini Azaltmada Kullanılabilecek Stratejiler  76
Hizmetlerin Bozulabilirlik / Dayanıksızlık (Perishability) Özelliği  80
Hizmetlerde Bozulabilirliğin Etkisini Azaltmada Kullanılabilecek Stratejiler  81
Hizmet Sektörü Hileleri  84
Değerlendirme Soruları  84
Uygulama  85
Kontrol Ölçekleri  85
BÖLÜM 3:
HİZMET PAZARLAMASI BİLEŞENLERİ VE HİZMET ÜRÜNÜ
Hizmet Pazarlaması Bileşenleri  91
Hizmet Ürünü  93
Hizmet Ürününün Seviyeleri  95
Birinci Seviye – Çekirdek Hizmet – Temel Hizmet Paketi  99
İkinci Seviye – Genişletilmiş Hizmet  100
Müşterinin Hizmet Üretimine Katılımı  102
Müşterinin Rolünün Büyüklüğü, Rolün Sınırları ve Katılım  109
Müşterinin Kabiliyet Derecesi  110
Müşterinin Katılıma İstekli Olması  110
Üçüncü Seviye – Pazarlama İletişimi  111
Hizmet Tasarımı, Hizmet Oluşturma ve Hizmet Geliştirme  111
Hizmet Tasarımında Ayrıntılı Hizmet Planı (Service Blueprint)  113
Müşteri Davranışları (Customer Actions)  116
Sahne Önü Personel (Front Office/On Stage) Davranışları  116
Sahne Arkası Personel (Back Office/Back Stage) Davranışları  117
Destek Prosedürleri (Support Pocedures)  117
Dış Etkileşim/İletişim Sınır Çizgisi (Line of Exterior Interaction)  117
Görünürlük Sınır Çizgisi (Line of Visibility)  118
İç Etkileşim Sınır Çizgisi (Line of Interior Interaction)  118
Hizmet Tasarımında Stratejiler  121
Hizmet Stratejilerini Etkileyen Faktörler  126
Yeni Hizmet Geliştirme Nedenleri  128
Hizmetlerin Konumlandırılması  130
Hizmet Sektörü Hileleri  134
Değerlendirme Soruları  134
BÖLÜM 4:
HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI
Hizmetlerde Fiyatlandırma  137
Fiyatlandırma Yöntemleri  144
Maliyet Temelli Fiyatlandırma  145
Rekabet Temelli Fiyatlandırma  147
Talep Temelli Fiyatlandırma  147
Müşteriler için Parasal Olmayan Maliyetler  148
Zaman Maliyetleri  148
Arama / Araştırma Maliyetleri  149
Ruhsal / Psikolojik Maliyetler  149
Fiyat Hassasiyeti Kavramı ve Fiyat Hassasiyetini Etkileyen Faktörler  150
Fiyatlandırmayı Etkileyen Faktörler ve Fiyatlandırma Amaçları  153
Değer ve Fiyat  154
Uygulama  165
Hizmet Sektörü Hileleri  166
Değerlendirme Soruları  166
BÖLÜM 5:
HİZMETLERDE DAĞITIM
Hizmetlerde Dağıtım  169
Hizmetlerde Dağıtım Türleri  176
Dağıtım Kanallarının Belirlenmesi  189
Dağıtım Kanalında Inovasyon ve Teknoloji Kullanımı  190
Hizmet Sektörü Hileleri  192
Değerlendirme Soruları  192
BÖLÜM 6:
HİZMETLERDE PAZARLAMA İLETİŞİMİ / TUTUNDURMA
Pazarlama İletişimi  195
İletişim Süreci  197
Pazarlama İletişimi ve Ürünün/Hizmetin Benimsenmesi  199
Pazarlama İletişiminde Karar Alma Kontrol Listesi  200
Pazarlama İletişiminin Başarısını Etkileyen Faktörler  204
Kaynak ile İlgili Değişkenler  205
Mesaj ile İlgili Değişkenler  206
Alıcı ile İlgili Değişkenler  206
Mecra ile İlgili Değişkenler  207
Kurumsal İmaj  207
Hizmetlerin Pazarlama İletişimi Süreci  208
Hizmetlerde Planlı ve Planlı Olmayan Mesajlar  209
1. Planlı Mesajlar  209
2. Ürün Mesajları  214
3. Hizmet Mesajları  215
4. Planlı Olmayan Mesajlar  217
Hizmetlerin Soyutluk Özelliği ve Pazarlama İletişimi  225
Cisimsiz Olma (incorporeal existence)  225
Soyut Olma – Mücerretlik, (abstracness)  226
Belirli Olmama – Genel Olma (generality versus specificity)  227
Araştırılamaz Olması (nonsearchability)  227
Zihinsel Olarak Kavranamaması (mental inpalpability)  227
Soyutluk Kavramının Sonuçları ile İlgili İletişim Stratejileri  228
Cisimsiz Olma (incorporeal existence)  228
Soyut Olma – Mücerretlik (abstracness)  229
Belirli Olmama–Genel Olma (generality versus specificity)  229
Araştırılamaz Olması (nonsearchability)  230
Zihinsel Olarak Kavranamaması (mental inpalpability)  230
Hizmetlerin Pazarlama İletişimlerinde Yaşanan Zorluklar  231
Müşteri Beklentilerinin ve Hizmet Vaatlerinin Yönetimi  231
Müşterinin Eğitimi  232
İç İletişimin Yönetilmesi  233
Hizmet Sektörü Hileleri  234
Değerlendirme Soruları  234
BÖLÜM 7:
HİZMET KALİTESİ
Kalite Kavramı ve Hizmet Kalitesi  237
Hizmet Kalitesinin Önemi  240
Hizmet Kalitesi Kavramına Giriş  243
Beklenen Kalite ve Algılanan Kalite  252
Hizmet Kalitesi Modelleri  253
SERVQUAL Hizmet Kalitesi Modeli  253
Fark / Boşluk (gap) Modeli  260
SERVPERF Hizmet Kalitesi Modeli  268
Covey’nin Güven Modeli  270
Hizmet Sektörü Hileleri  272
Değerlendirme Soruları  272
BÖLÜM 8:
HİZMET HATASI VE TELAFİSİ
Hizmet Hatası ve Telafisinin Önemi  276
Hizmet Hatası ve Atfetme  280
Temel Hizmet Hatası Türleri  282
Müşterilerin Hizmet Hatalarına Tepkileri  284
Müşterilerin Başka Hizmet İşletmelerine Gitmelerinin Nedenleri  285
Hizmet Hatası ve Müşteri Şikâyetleri  287
Müşterilerin Şikâyet Etme Güdüleri  291
1. Zararını Karşılamak veya Tazminat Kazanmak  291
2. Öfkelerini Dindirmek  291
3. Hizmetin Geliştirilmesine Katkıda Bulunmak  292
4. Başka Müşterilerin Zarar Görmesini Önlemek  292
Hizmet Hatası ile Karşılaşan Müşterilerin Hizmet Almaya Devam Etmesi  293
Şikâyet Etmeyi Etkileyen Faktörler  297
Hizmet Hatalarının Belirlenmesi  300
Hizmet Telafisi (Service Recovery)  301
Hizmet Telafisi Paradoksu (Service Recovery Paradox)  306
Hizmet Telafisi Çabalarında Yetkilendirme ve Hızın Önemi  308
Hizmet Telafisi ve Adalet Teorisi (Justice Theory)  314
Hizmet Telafisi Çabaları ve Kültürün Etkisi  318
Hizmet Sektörü Hileleri  320
Değerlendirme Soruları  320
BÖLÜM 9:
FİZİKSEL KANITLAR
Fiziksel Kanıtlar / Unsurlar  323
Çeşitli Hizmetlerde Diğer Müşterilerin Negatif Etkileri  327
Hizmet Atmosferi  331
Fiziksel Kanıtlarda Tasarım ve Estetik  337
Hizmetin Fiziksel Çevresi  340
Fiziksel Çevreyi Algılama ve Beş Duyu  343
Görme Duyusu (Seeing)  343
Koku Alma Duyusu (Smelling)  352
Tat Alma Duyusu (Tasting)  356
İşitme Duyusu (Hearing)  358
Dokunma Duyusu, (Touching)  361
Hizmet Sektörü Hileleri  362
Değerlendirme Soruları  362
BÖLÜM 10:
HİZMETLERDE KAPASİTE YÖNETİMİ
Kapasite Kavramı ve Kapsamı  365
Hizmetlerde Talebin Esnekliği – Mevsimsellik  368
Talepteki Dalgalanmalarının Temel Nedenleri  369
Kapasite Yönetimi  370
Kapasite Yönetiminde Talep Stratejileri  371
Kapasite Yönetiminde Arz Stratejileri  375
Kapasite Yönetiminde Gelir / Verim Yönetimi (Yield Management) Uygulaması  379
Hizmet Sektörü Hileleri  380
Değerlendirme Soruları  381
BÖLÜM 11:
HİZMETLERDE SÜREÇ YÖNETİMİ
Süreç Kavramı  385
Süreçlerin Tasarımı  390
İş Akış Diyagramları  392
Gantt Şemaları  393
Kritik Yol / Patika Analizi  394
Süreçler ve Bekleme Süresi  394
Bekleme Süresinin Algılanması, Duygusal Reaksiyonlar ve Hizmet Değerlendirmeleri  400
Hizmet Sektörü Hileleri  410
Değerlendirme Soruları  410
Kaynakça  411
Kavram Dizini  451
Yazar Hakkında  456
 


 
Kitap
 
 
Ana Sayfa | Hakkımızda | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Sayfası | Yardım | İletişim
Akademik ve Mesleki Yayınlar

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2024